Oorontststeking behandelen mèt diagnostiek

Door een verkeerde therapie kan een ernstige chronische oorontsteking ontstaan die niet meer eenvoudig te behandelen is. Ernstige chronische oorontstekingen zijn zeer pijnlijk voor de hond en leiden soms tot een euthanasie beslissing. Daarom is allereerst een goede diagnostiek noodzakelijk voordat een juiste therapie ingezet kan worden.

Het gezonde honden oor heeft een goede weerstand tegen infecties. Het produceert oorsmeer, dat een beschermende functie heeft voor het oor en beschermt tegen ongewenste indringers. Het gezonde oor is niet steriel; op en in de huid komt een gemengde populatie van bacteriën, gisten en schimmels voor, die in deze situatie geen jeuk of ontsteking veroorzaken.

Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van een oorontsteking zorgen voor een verstoorde situatie. De gehoorgang  en het weefsel raakt beschadigd door bijvoorbeeld haren, jeuk, krabben, vocht, warmte, water, vuil, oormijt, ophopend oorsmeer en soms ook allergie. Uiteindelijk is soms moeilijk te bepalen wat precies oorzaak en wat gevolg is.

In deze situatie van verstoord evenwicht kunnen verschillende bacteriën en/ of gisten, alleen of samen-, zorgen voor het in stand houden van de verstoorde situatie. Daarnaast kunnen ze jeuk en pijn veroorzaken.

Er zijn verschillende therapeutische middelen die de dierenarts kan voorschrijven; middelen tegen gram positieve bacteriën, tegen gram negatieve bacteriën, tegen gisten en schimmels, 1e, 2e en 3e keuze antibiotica en combinaties van middelen. Om onnodig of zinloos gebruik van antibiotica te voorkomen is het belangrijk om aan de hand van een antibiogram de antibiotica gevoeligheid te bepalen.

Ons laboratorium is gespecialiseerd in bacteriologisch onderzoek en gecertificeerd voor het maken van antibiogrammen. Met onze uitgebreide wetenschappelijke farmacologische kennis ondersteunen we dierenartsen in het maken van de juiste therapie keuze.

Hier treft u een inzendformulier aan om de monsters in te zenden.

Heeft u vragen? Mail naar onderstaand adres of neem telefonisch contact op.

 

 

2016 MBM Vet | Webdesign: Webton.nl