Wat is bovine Coronavirus?

Bovine Coronavirus veroorzaakt longonsteking hoesten en diarree bij koeien en kalveren. Daarnaast kunnen ook andere herkauwers besmet worden. Coronavirus zorgt voor verschillende ziektebeelden bij dieren van verschillende leeftijden; kalverdiarree, winter diarree bij koeien, bloederige diarree en luchtweginfecties bij alle leeftijden. De ziektebeelden kunnen variëren van mild tot zeer ernstig.

Virus overdracht en besmetting van andere dieren

Het virus wordt uitgescheiden met mest en via de neus en luchtwegen van besmette dieren. Na infectie van een dier vermeerderd het Coronavirus zich eerst in de luchtwegen en longen. Door het doorslikken van slijm vanuit de neus en luchtwegen worden de darmen bereikt. Daarna wordt het Coronavirus ook met de mest uitgescheiden. Het gaat om hetzelfde virus dat zowel luchtwegen als darmen kan infecteren.

Klinische symptomen van luchtwegen of darmen

Afhankelijk van de aard van verschillende virus stammen wisselt het ziektebeeld. Het ene bovine Corona virus veroorzaakt vooral luchtwegproblemen, de ander vooral darminfecties en diarree.

Wat bepaald de ernst van een infectie?

De ernst van de infectie wordt bepaald door algemene gezondheid, infecties met andere pathogenen, infectiedruk en weersomstandigheden. Door middel van vaccinatie kan de infectiedruk verlaagd worden. Verschillende publicaties geven aan de vaccineren met Coronavirus vaccin zowel voor luchtweginfecties als bij darminfecties problemen kan verminderen.

Wat zijn de testresultaten van ons laboratorium?

In ons laboratorium zijn er in 2018 en 2019 ruim 900 neusswabs en longspoelingen geanalyseerd op Coronavirus. Zoals te zien is in onderstaande grafiek zijn er meer luchtweginfecties met Coronavirus in de maanden november t/m maart.

Corona virus prevalentie BRD PCR test 2018

In oranje de BRD-testen testen positief voor Corona virus, in blauw de negatieve BRD-testen, weer- gegeven per maand van 2018.

Corona virus prevalentie BRD PCR 2019

In geel de BRD-testen testen positief voor Corona virus, in blauw de negatieve BRD-testen, weer- gegeven per maand van 2019.

 

Verder lezen, literatuur & links:

Bovine Respiratory Coronavirus, Linda J. Saif, MS, PhD,. Vet Clin North Am Food Anim Pract. 2010 July; 26(2): 349-346. 

Bovine coronavirus in naturally and experimentally exposed calves; viral shedding and the potential for transmission. Veslemoy Sunniva Oma e.a.. Virology Journal (2016) 13:100

Molecular Epidemiology of Bovine Coronavirus on the Basis of Comparative Analyses of the S Gene. Lihong Liu, ea.. Journal of Clinical Microbiology, Mar. 2006, p 957-960.

 

 

2016 MBM Vet | Webdesign: Webton.nl