S. aureus mastitis

S. aureus mastitis (SAU) kan voor belangrijke schade zorgen op melkvee bedrijven. Dit komt doordat de bacterie zowel koe gebonden kan voorkomen, als ook in de omgeving van de koe goed kan overleven.

Penicilline resistente S. aureus

De therapie van de koe met SAU mastitis te genezen is nogal eens teleurstellend. Vooral penicilline resistente SAU reageren slecht op antibiotica therapie Dit betekend dat ondanks gevoeligheid voor het gebruikte antibioticum de bacteriën de therapie overleven. Dit leidt tot terugkerende mastitis problemen en chronisch verhoogde celgetallen bij de melkkoeien.

Melkvee vrij van S. aureus

Er zijn veel bedrijven die zelden of nooit SAU infecties hebben. Daarmee bewijzen zij dat het mogelijk is om zonder SAU infecties te produceren op een melkvee bedrijf. Het is belangrijk om geïnfecteerde dieren te verwijderen van het bedrijf als de therapie niet gewerkt heeft. Een andere oplossing is een geïnfecteerd kwartier droog te zetten.

Besmette koe is bron van S. aureus mastitis

Een koe met een SAU infectie die niet wil genezen is een bron van infectie voor de andere koeien op het melkvee bedrijf. Als er meerdere SAU positieve koeien in een koppel lopen is dat een enorme bron van infectie, en dus een groot risico, voor de andere koeien. Om SAU infecties kwijt te raken is het belangrijk om afscheid te nemen van koeien die besmet zijn.

Testen om S. aureus besmetting vast te stellen

  • Bacteriologische kweek (BO)
  • PCR test
    • Mastitis 12x (inclusief SAU, penicilline gevoeligheid, en andere veroorzakers)
    • S. aureus
    • Penicilline gevoeligheid

 

Voor het inzenden van melk kunt u het inzendformulier downloaden.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Marielle Melchior

IMG_0319-2

 

2016 MBM Vet | Webdesign: Webton.nl