Gezelschapsdieren diagnostiek

Met het publiceren van de richtlijnen voor de hond en kat moet ook de diagnostiek voor de gezelschapsdieren beter onderbouwd worden met bacteriologisch onderzoek en een antibiogram.

De bacteriële huidinfecties zijn bij de honden en katten in het algemeen secundair aan andere problemen. Daarom bevat de richtlijn bacteriële huidinfecties hond en kat uitgebreide aanwijzing voor het nauwkeurig vaststellen en aanpakken van de primaire oorzaak.

Voor de therapie en genezing van deze huidinfecties is echter het vaststellen van de aard van de infecties en het gevoeligheidspatroon essentieel. Het komt vaak voor dat verschillende pathogenen aanwezig zijn bij huidinfecties. Vooral als op grondige wijze samples worden genomen van het geïnfecteerde gebied (swabs en/of biopten) blijken naast verschillende bacteriën ook schimmels aanwezig te kunnen zijn.

TreatDogEarInfection

Voor het onderzoek van huid en oorinfectie is het nuttig om swabs, met eventueel een uitstrijkje op een glaasje, toe te zenden. Van de swab kan bacteriologisch en cytologisch onderzoek uitgevoerd worden. Beide geven een indruk over de aanwezigheid en de aard van infectie. Aan de hand van het antibiogram van de isolaten kan een therapeutisch plan gemaakt worden.

Naast huidinfecties spelen ook infecties van de urinewegen een belangrijk rol bij huisdieren. Ook hier is het belangrijk de onderliggende problemen te onderkennen om recidive en herinfectie te voorkomen. De richtlijn bacteriële urineweg infecties hond en kat biedt een goed plan van aanpak voor het onderkennen en bestrijden van deze problemen.

Bij infecties van de urinewegen kan urine ingezonden worden, bij voorkeur steriel verkregen uit de blaas van de patiënt. Dit kan ingezonden worden in een steriele buis, of met een uricult. Ook van de urine kan cytologisch en bacteriologisch onderzoek uitgevoerd worden om de aard van de infectie te bepalen. Na het isoleren van de oorzaak van de infectie kan een antibiogram ingezet worden om een onderbouwd therapeutisch plan te kunnen maken. Uiteraard worden de keuzen van het formularium gezelschapsdieren hond en kat hierbij meegenomen.

Inzendform hond en kat

a-cat-claws

2016 MBM Vet | Webdesign: Webton.nl