Mycoplasma test voor bestrijding en vrij worden

Er is GEEN therapie voor Mycoplasma mastitis bij het rundMastitis preventie door uier hygiene

Er is simpelweg geen genezing mogelijk voor mycoplasma mastitis. Er zijn geen antibiotica die deze ziekte kunnen bestrijden. Koeien die eenmaal besmet zijn blijven besmet. In de meeste gevallen kunnen deze koeien het beste direct worden afgevoerd. Alleen als zeer veel koeien positief testen voor Mycoplasma, is dit mogelijk financieel niet haalbaar. In dat geval moet er een scheiding gemaakt worden tussen mycoplasma positieve- en negatieve dieren, om de verspreiding van de infectie te voorkomen.

Diagnostiek en testen

Het kweken van Mycoplasma duurt lang en verlangt speciale kweekmedia en technieken. Met de moderne moleculaire technieken kan binnen 24 uur vastgesteld worden of een monster Mycoplasma bevat. Onze PCR test stelt vast of er Mycoplasma bovis, of andere Mycoplasma spp. in het monster zitten. Naast de meest voorkomende Mycoplasma bovis komen er namelijk ook andere Mycoplasma spp. voor bij koeien zoals M. bovigenitalium, M. californicum,  M. candadense en M. agalactiae. Allen kunnen problemen veroorzaken.

Symptomen Mycoplasma mastitis

Koeien van alle leeftijden kunnen Mycoplasma mastitis krijgen. Bij melkgevende koeien overheersen de volgende symptomen:

  1. Meer ernstige klinische mastitis die niet reageert op een antibiotica therapie, maar waarbij de koe niet doodziek is.
  2. Meer dan één kwartier aangetast, soms zelfs alle kwartieren.
  3. Duidelijke afname van de productie bij besmette dieren
  4. Afwijkende melk variërend van waterige melk tot een paar vlokjes of biest- achtige melk.

Koeien kunnen gewoon doorgaan met melk geven, waarbij de hoeveelheid wel veel minder is dan verwacht, met een schijnbaar normale melk, en vaak hoge celgetallen. Soms komen deze dieren weer terug bij de normale productie; vooral als slechts één kwartier is besmet is dit mogelijk.

Andere klinische symptomen bij Mycoplasma

Mycoplasma kunnen ook andere problemen bij koeien veroorzaken zoals:

  1. Respiratoire infecties; dit kan zorgen voor meer luchtweg problemen bij de kalveren en jongvee. Via de lucht kan de infectie ook overgebracht worden op andere dieren. In het algemeen verergeren Mycoplasma luchtweg infecties, want hierbij spelen vaak meerdere veroorzakers een rol.
  2. Gewrichts infecties; dit veroorzaakt dikke gewrichten en kreupelheid. Dit kan bij koeien en kalveren van alle leeftijden gezien worden. Mycoplasma zijn in deze gevallen ook met een PCR test aan te tonen in het gewrichtsvocht.
  3. Oor ontsteking; bij orale besmetting van kalveren (bv. met melk!) kunnen Mycoplasma ook via de mondholte de oren bereiken. Hier zorgen ze onder andere voor een oorontsteking, zodat het kalf de oren laat hangen en slecht drinkt.

Besmetting met Mycoplasma

Voor melkkoeien zijn koeien met Mycoplasma in de melk de belangrijkste bron van infectie. Voor kalveren is dit besmette melk.Wat minder bekend is dat Mycoplasma ook gevonden kan worden bij symptoomloze dragers. Deze kunnen positief zijn op de mucosa van de ogen, neus, vagina en rectum, en ook in de melk. Het blijkt dat Mycoplasma zich binnenin het lichaam intern (somatisch) in het lichaam kunnen verspreiding van het ene naar andere organen. Zo komt de combinatie van mastitis met artritis, en artritis met longinfecties regelmatig voor. In het geval dat een dier alleen symptoomloos drager is op de slijmvliezen kan ook verticale en horizontale overdracht plaatsvinden. Er zijn behalve besmetting via Mycoplasma melk vele verschillende transmissie routes mogelijk, intern binnen een dier, en van dier naar dier.

Preventie van verspreiding

Aankoop van besmette dieren is belangrijk voor het ontstaan van problemen, daarom is controle voor aankoop belangrijk. Is de besmetting reeds op het bedrijf is strikte hygiëne belangrijk om Mycoplasma kwijt te raken. Besmette koeien moeten strikt gescheiden worden van negatieve dieren, als ze (nog) niet afgevoerd kunnen worden.

Mycoplasma’s zijn gevoelig voor Iodium houdende desinfectantia. Deze kunnen gebruikt worden na het schoonmaken van oppervlakten, en als dip- middel tijdens het melken om overdracht zoveel mogelijk te voorkomen.

Voorkom besmetting van kalveren via Mycoplasma besmette melk. Geef de kalveren van bekende besmette dieren biest van bekende vrije dieren. Geef alleen biest van de eigen koe, en geen mengbiest, hoogcelgetal melk of andere restproducten aan de kalveren, want dit is een groot risico voor overdracht van Mycoplasma op besmette bedrijven.

Mycoplasma bestrijden en weer vrij worden

Hoewel verschillende antibiotica geregistreerd zijn voor de behandeling van Mycoplasma zijn er geen publicaties over succesvolle bestrijding van Mycoplasma mastitis uitbraken via de therapeutische weg. Daarom is het advies duidelijk: ruim koeien die Mycoplasma mastitis hebben op. Belangrijk is hierna de monitoring.

  1. Controleer mastitis gevallen op mycoplasma
  2. Test de tank regelmatig, maandelijks, 2- maandelijks of elk kwartaal.

Bij een positieve uitslag kan het individuele positieve dier snel gevonden worden en verwijderd worden van de koppel. Een negatieve tank uitslag is geen garantie dat er geen positieve dieren zijn, vooral bij grote aantallen dieren vindt er veel verdunning plaats. Het is echter wel een efficiënte manier om een vinger aan de pols te houden. Des te sneller men reageert om positieve individuen op te sporen en te verwijderen, des te sneller zal dit probleem in de kiem gesmoord worden. Het is niet nodig om symptoomloze dragers die positief zijn op de slijmvliezen te zoeken en verwijderen.  Met een goede monitoring kan een bedrijf na 1 – 2 jaar vrij zijn van Mycoplasma mastitis.

Hier treft u een inzendformulier aan om de monsters in te zenden.

Heeft u vragen? Mail naar onderstaand adres of neem telefonisch contact op.

2016 MBM Vet | Webdesign: Webton.nl