Longproblemen bij kalveren snel in beeld

Longproblemen bij kalveren

Luchtweginfecties bij jongvee zijn een van de grootste kostenposten bij melk- en vleesvee. Dit komt door de behandelkosten, groeiachterstand, een mindere productie als melkkoe en sterfte. Het is een infectie die door bacteriën, mycoplasma, virussen of een combinatie hiervan veroorzaakt wordt. Het is belangrijk om snel de oorzaak te achterhalen en het dier op een juiste manier te behandelen.

Waarom longontsteking onderzoeken?

Voor een passende behandeling is het noodzakelijk om de veroorzaker(s) te kennen. Het gebruik van passende vaccins kan plaatsvinden na bedrijfsspecifieke diagnostiek. Dit geldt ook voor het verantwoord gebruik van antibiotica, want niet alle bacteriën zijn gevoelig voor alle eerste keuze middelen. Omdat onze PCR binnen een dag na ontvangst een uitslag geeft, kan er op tijd een behandeling worden ingezet.  BO en ABG kan daarna uitgevoerd worden.

Waarom PCR?

  • PCR test is sneller dan kweek
  • Moeilijk te kweken bacteriën worden aangetoond
  • Totaalbeeld van alle aanwezige bacteriën en virussen

Onze resultaten

Van eind oktober tot begin februari zijn er in totaal 116 longspoelingen en neusswabs onderzocht op 7 luchtwegpathogenen met behulp van onze BRD PCR. De meest voorkomende bacteriële ziekteverwekker is Pasteurella multocida. Deze werd in 90% van de gevallen aangetoond. Ook Mycoplasma bovis werd relatief vaak aangetoond met 38%. De meest aangetoonde virale ziekteverwekker is met 30% Coronavirus. Pinkengriep werd zelden aangetoond.

Terug naar overzicht
2016 MBM Vet | Webdesign: Webton.nl